4. aloiteen luonnos 2.0: Eduskuntaryhmä ja valtuustoryhmät avattava

huhtikuu 14, 2011 at 9:04 pm 2 kommenttia

Myös aloitteen 4. muotoilu on aikamoista taiteilua. Erityisesti ongelmana on se, ettei eduskuntaryhmän ja puolueen välillä ole selvää määräysyhteyttä. Itse edustan sitä koulukuntaa, että puolue voi välillä ainakin yrittää määräillä eduskuntaryhmää eikä aina päinvastoin. Tämän vuoksi jätin tämän asian jossain määrin tähän. Ville-Veikko Mastomäki ehdotti tuossa alla sähköisten kyselytuntien luomista konkreettina lyhyen aikavälin avauksena. Lisäsin tämän nyt mukaan. Toivottavasti on ok? Tässä on ehdottomasti resurssoinin kanssa omat ongelmansa, mutta näkisin, että puoluekokouksen olisi hieno tässä esittää toive kuitenkin. Eri juttu päästäänkö toivetta toteuttamaan heti syksyllä vai vasta parin vuoden päästä.

Puolueen on aloitettava toimenpiteet, joissa tavoitteena on eduskuntaryhmän avaaminen kaikelle kansalle. On ymmärrettävää, että tässä on paljon haasteita suljettujen toimintatapojen mukaan toimivien tahojen kanssa neuvotteluissa ja vastaavissa. Täydelliseen avoimuuteen ei siis välttämättä heti päästä. Puoluehallituksen on kuitenkin edesautettava eduskuntaryhmän avoimuutta.Vaikka eduskuntaryhmä on puolueesta erillinen elin, on sen toiminta riippuvaista esimerkiksi puolueen työskentelystä ja näin vaikuttaminen on mahdollista.

Eduskuntaryhmän tulisi järjestää noin kerran viikossa videoitu kyselytunti, johon jäsenistö ja muut kiinnostuneet voisivat esittää kysymyksiä puolueen verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. Myös muut uudet sähköiset mediat on huomioitava. Jos kysymyksiä tulee paljon, tulee myös harkita jonkinlaisen “äänestä mitä halutaan kysyä”-palvelun käyttö. Kyselytunti videoitaisiin ja lähetettäisiin suorana netissä jonkin sopivaksi katsotun streaming-palvelun avulla.

Puolueen on laadittava yleiset suositukset siitä, kuinka valtuustoryhmien kokoukset on hyvä avataan. Ohjeissa on painotettava netin läpi tapahtuvan avoimuuden helppoutta ja järkevyyttä. Puolueen on selvitettävä, kuinka avoimesti valtuustoryhmät toimivat esimerkiksi sähköisellä kyselytutkimuksella ja raportoitava tuloksista avoimesti. Tavoitteena on levittää eri kuntien hyvät käytännöt muihin vihreisiin valtuustoryhmiin.

Mainokset

Entry filed under: Uncategorized.

3. aloitteen luonnos 2.0: Jäsenet muodostavat puolueen kannat 6. aloitteen luonnos 2.0: Avoimin kortein neuvotteluihin

2 kommenttia Add your own

 • 1. Samuli Lintula  |  huhtikuu 14, 2011 9:18 pm

  Tämä on oikein hyvä pohja!

  Vastaus
 • 2. Vesa Saarinen  |  huhtikuu 15, 2011 12:16 pm

  Ensin ingerssin pohdintaan: ei se, että eduskuntaryhmä on itsenäinen elin, ole ”koulukuntakysymys”. Ei puoluekokous voi kävellä Suomen lainsäädännön yli ihan vain siksi, että olisi kivaa, että puoluekokous voisi kontrolloida eduskuntaryhmää enemmän. Tältä osin aloitetta on syytä muokata siten, että edustajien ja siten myös eduskuntaryhmän itsenäisyys huomioidaan paremmin.

  ”Kerran viikossa” on aikatauluna, suoraan sanoen, ihan liian optimistinen. Tällaisessa periaatteellisessa asiassa kannattaisi absoluuttiset aikavaatimukset jättää vähemmälle ja keskittyä itse asiaan, eli malliin ”kyselytunteja on järjestettävä säännöllisin väliajoin”.

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggers like this: